2 min read

Čo je to Čalga alebo okienko balkánskej kultúry

V poslednej dobe som z viacerých zdrojov narazil na rôzne balkánske hudobné hity. Už dlhšie viem o tom, že napríklad rumunská disco/dance scéna zažíva zhruba to, čo sa tu udialo koncom 90-tych rokov. Je však až prekvapivé, čo sa dozviete, keď sa začnete dôkladnejšie prehrabávať touto časťou youtube-u.

Aby ste mali predstavu o tom, akí interpreti sú na Balkáne momentálne úspešní a populárni, pozrite si napríklad toto video (podotýkam, že to nie je vtip):

Po takomto skvoste mi jednoducho nedalo a začal som zisťovať viac o tom, čo sa vlastne na tom Balkáne a jeho hudobnej scéne deje. Bulhari a Rumuni surfujú na obrovskej vlne popfolku. A že sa majú na čo pozerať. Lowcostové videoklipy vám zaručene vyčaria nejeden úsmev na tvári. Napríklad tento:

Asi už začínate mať predstavu o tom, čo vlastne tí Balkánci počúvajú. Alebo skôr pozerajú – určite ste sa zamysleli nad tým, či sú dôležitejšie tie ženy s umelými ceckami alebo hudba. Odpovedať si môžete pokojne sami, keď si pozriete klip dvoch najceckatejších a najpopulárnejších spevuliek balkánu – Andrey a Galeny:

http://www.youtube.com/watch?v=dpuWnk08xIU

Takýchto videoklipov môžete nájsť celé desiatky. Sú plné chlapcov v ružových tričkách, vidlákov v garáži/traktore a umelých žien, ktoré zaručujú ideálnu vkusnú harmóniu celej tejto produkcie.

Dnes som sa dostal k veľmi zaujímavému blogovému článku Jany Šikulovej, kde som sa dozvedel ešte viac. Prečítajte si ho tu. Zistíte, že táto tradícia plastík poprsí, sporo odetých žien a infantilných producentov je vlastne dosť významnou zložkou balkánskej „kultúry“. Dokonca to má svoj názov: Čalga.

Mám zmiešané pocity. Viem, čo to je čalga, viem, ako znie aj ako vyzerá. Keď som sa však dostal na koniec Janinho článku a pozrel si fotky bulharských čalga maturantiek, zostala mi v ústach divná pachuť. Ochutnajte ju v tomto albume.

Myslím, že nemám čo dodať. Je veľmi zaujímavé sledovať, aké kultúrne rozdiely existujú medzi na prvý pohľad veľmi podobnými kultúrami. Akurát sa môžeme pýtať, či sme toto už prekonali, alebo tam práve smerujeme.

Páčil sa vám tento článok? Tak ho lajknite, okomentujte, kliknite si na Oliverov svet na facebooku a dajte o ňom vedieť známym, nech sa tiež potešia!