3 min read

1990 (2012)

1990 Panorama

Na albume 1990 som pracoval veľmi dlho. Sú za ním desiatky (stovky?) hodín sústredeného počúvania ton hudobného materiálu, hľadania informácií a nástrojov, pokusov, omylov, posunov a zlepšení. Nakoniec to však stálo za to – album 1990 nie je len starou hudbou, je to autentický kus hudobnej histórie.

Už ako sám názov 1990 napovedá, pôjde o hudbu z prelomu rokov 80-tych a 90-tych. A nemyslím tým napodobeninu, ale skutočne hudbu tohto obdobia so všetkým, čo k nej patrí. No a aký iný žáner ako popovo-tanečná klubová hudba by lepšie reprezentoval koniec 80-tych rokov? Žiadny, a preto sa tento album (až na dva pomalé slaďáčiky na záver) nesie práve v jeho duchu.

Celé CD je domyslené do posledného detailu – pri jeho tvorbe boli použité tie isté nástroje, postupy a techniky, ktoré používali hudobníci tej doby. Snažil som sa myslieť naozaj na všetko – keď sa dobre započúvate, môžete dokonca počuť pukot gramofónovej platne – lebo práve na nej bola táto hudba vtedy dostupná.

Long story short – skladby z tohto albumu sú nerozoznateľné od skladieb prelomu 80s/90s, a to je presne to, o čom tento album je. Je to hudba, ktorou si môžu niektorí pripomenúť dectvo skorých 90-tych a iní sa dozvedieť niečo viac o tom, ako vtedy hudba vyzerala.

Je to kúsok histórie, ktorý môžete nielen vidieť, ale aj počuť.

Skladby si môžete po jednom vypočuť nižšie, alebo si môžete celý album aj s pekným bookletom stiahnuť tu: 1990

01 – A Kiss in Paris

02 – A Moment in Time

03 – One More Time (Vocoder Version)

04 – Come To Me

05 – For the Look in Your Eyes

06 – One More Time (Instrumental Version)

07 – Together Tonight

08 – One Night With You

09 – Something About Us

10 – Traves La Nieve

11 – Aurora Borealis

12 – With You in the Night