2 min read

Pascivita

Znovu je to tu. Večery plné vyľudnených ulíc tlmených tichom napadaného snehu, dni, v ktorých márne hľadám niekoho zodpovedného za to, kto som.

Na stole pristáva silné belgické pivo. Podchvíľou sledujem slečnu v červenej sukni a čiernych silónkach sediacu oproti. Som spokojný: mám pocit výbornej motorickej pozornosti, koordináciu a synchronizáciu vlastných pohybov hodnotím nadpriemerne.

Cítim sa byť v absolútne prirodzenej polohe. Začína stav splynutia s vesmírom. Slečnu nakoniec osloví na pohľad úspešný, sebavedomý mladík od vedľajšieho stolu.

Po niekoľkých hodinách vychádzam vysilený do treskúcej januárovej zimy. Autopilot preberá kontrolu: ešte počas kráčania strácam vedomie.

Znovu je to tu. Rovnaké a iné zároveň. V ušiach mi znejú známe tóny, ku ktorým sa vraciam prvýkrát po rokoch. Spoznávam konkrétne úseky zvukových vĺn, záchvevy v napätí oscilátorov, nestabilitu filtrov, chyby záznamu.

Objavil som ich úplnou náhodou: spadli do ulíc spolu so snehom a navždy poznačili moju vtedajšiu existenciu.

Z viditeľne zodratého papierového obalu vyťahujem čiernu platňu: prekonávam strach z návratu a vkladám ihlu do drážky.

Zimomriavky sú neočávane príjemné. Zmenilo sa niečo?

Do postele padám príjemne omámený, adekvátne dezorientovaný. Bez zjavného dôvodu sa mi do úst nahrnie obrovské množstvo slín: bezmocne prehĺtam, no zo spontánneho zaslinenia niet úniku, lepkavej kvapaliny je čoraz viac a beznádejne sa vpíja do tenkej látky pokrývajúcej vankúš.

Zaspávam v bezcieľne čiernom kolotoči rubovej strany viečok.

Znovu je to tu. Uzatváram sa do seba a miesto slečien v červených sukniach a čiernych silónkach myslím na umelý chrup, magnetickú rezonanciu, reflux a Heimlichov manéver.

Mám opačný problém ako Hellerov Yossarian: nikto so mnou nikdy nechce nič spraviť.

Obávam sa vlastného zavinenia: cudzie je pohodlnejšie.

Kombinácia zimy a obskúrnej holandskej hudby z konca osemdesiatych rokov vyúsťuje do povedome sentimentálneho pocitu. Mám nutkanie sa rozplakať, ale neviem sa rozhodnúť, či od šťastia alebo od smútku. Som v pasci.

Na povrch žitia preráža sebaľútosť.

Znovu je to tu: s doznievajúcimi akordami syntetizátorov si uvedomujem dosah zákona akcií a reakcií.